wojteko, ale niewiniątko, :diabelski_usmiech
Podgrzewane fotele w O1. Nie wiem czy podgrzewają...
Zwiń
X
-
Witam.
W wyposażeniu posiadam podgrzewane fotele...
Podświetlenie przycisków od grzania mam, jak włączam podgrzewanie to niby słychać jak coś załącza się, ale jak mam ustawione na 3-4 poziomie (fotel pasażer) to nie wyczuwam za bardzo, żeby fotel były wyraźnie ciepły (nie siedzę na nim tylko sprawdzam ręką)!
Jak to działa te podgrzewanie? Czy powinny być fotele wyczuwalnie CIEPŁE? Jak włączam podgrzewanie fotela kierowcy i na nim siedzie to wydaje mi się, że po chwili jest mi (nawet) gorąco w plecy i pod pupą... ale nie wiem, czy to nie jest tylko złudzenie...
Chyba, że może w O1 jest taki system, że fotele grzeją się tylko jak wyczują obciążenie (czyli jak ktoś siedzi na grzanym fotelu) ??
Jak sprawdzić to czy fotele podgrzewane są sprawne?
Poniżej jest zdjęcie, na którym zaznaczyłem, w którym miejscu są maty grzewcze (moim zdaniem, po za tym są one wyczuwalne jak się przejedzie ręką), więc wydaje mi się, że wiem gdzie przyłożyć ręce dla sprawdzenia...Załączone plikiSkoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
-
-
Gość
kolego nie czuc az tak gdy przylozysz reke jak wtedy gdy posadzisz na nim tylek, generalnie ja tez mam akurat skore, ale czuje mocniej cieplo na plecach i tylku niz kiedy dotkne reka fotela(jednak i wtedy jest wyraznie cieply) Ja mam wrazenie ze wlasnie na skorze, ktora jest zimna i gladka w dotyku bardziej wyczuwalne jest cieplo.
Jednak cieplo bardziej odbierne jest cialem siedzac na fotelu bo i docisk i powierzchnia jest wieksza. Musisz porownac z inna octa czy poziom grzania jest podobny u mnie nawet w zimie wlaczam na chwile na 3 lub 4 a po chwili daje na 1 bo wrecz parzy.
Komentarz
-
Ok. Czyli raczej mam wszystko ok. Kiedyś jak jechałem na trasie i zrobiło się dość chłodno, to po włączeniu grzania po kilku minutach czułem jak by mnie coś paliło w plecy i wyłączyłem grzanie (a miałem na 3 poziomie)...
A pytam się, bo chce mieć pewność, że na zimę nie zawiedzie mnie podgrzewanie (skoro już jest to czemu i nie używać) i po prostu czasami sprawdzam ręką czy grzeją fotele... Jednak jak pisałem gdy siedzę na podgrzewanym fotelu to czuję to ciepło...
Czyli wszytko jest ok. i nie mam co się martwić. Dzięki za pomoc i opinie!Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Witam. Podepnę się pod temat. Mam OI z 2002 w kombiku. Podgrzewanie siedzeń nie działa, nic nie słychać po przekręceniu załącznika żeby się coś działo tak samo nie czuć, żeby fotele grzały nawet jak ustawię na 5. Mam też problem z elektryką lewych drzwi od kierowcy. Przy otwarciu nie zapalała się lampka w drzwiach i nie zapalała się kontrolka otwartych drzwi na desce rozdzielczej. Po wymianie mechanizmu zamka w drzwiach światełka świecą jednak dalej mam problem z zamykaniem auta z pilota (zamykają się wszystkie oprócz drzwi od kierowcy) muszę je zamykać tylko z kluczyka. Cała reszta wyposażenia działa (elektrycznie opuszczane szyby, climatronic,) Znajomy podpowiedział mi, że może to być coś z modułem komfortu, jakaś przerwa na kabelkach albo zaśniedziałe styki. Żaden z bezpieczników nie jest spalony. Proszę o możliwie szybką odpowiedź bo chyba będę musiał oddać auto do elektryka. Aha po zamontowaniu wyłącznika zapłonu przestał uaktywniać się alarm (kontrolka przy ryglu nie zapala się).
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez kam_pZnajomy podpowiedział mi, że może to być coś z modułem komfortu
Komentarz
-
Ja też za bardzo nie czuję jakoś tego ciepła, choć pewnie działa, ale chciałem zapytać, co może być powodem "skwierczenia" w zegarach (raczej z lewej strony) po włączeniu podgrzewania obydwu foteli ? Jest to taki charakterystyczny dźwięk, jakby się coś smażyło. Początkowo myślałem, że to może syczek charczy, ale nie i słychać to tylko po włączeniu podgrzewania foteli.
Komentarz
-
-
toznowuja, tam są przekaźniki w których jest również od grzanych tyłków , musiałbyś odkręcić osłonę nad pedałami i będziesz miał do nich dostęp ,tam są 2 śruby na tzw gwiazdkę 15 lub 20.ok
Może problem włąśnie leży w samym przekaźniku lub coś nie kontaktuje -nie ma połączenia .Był ATD 101KM 240NM a teraz jest
ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html
Komentarz
-
-
Podłączę się, u mnie grzeją obydwa, ale mam również wrażenie że jakoś słabo, na początku czuć ciepło a potem jakby coraz słabiej, poziom na maksa ustawiony, od czego zależy te pykanie przekaźnika i załączanie ogrzewania mat? jakiś czujnik temperatury gdzieś jest który pełni rolę termostatu i co chwila załącza. Czy tylko sam przekaźnik odpowiada za cykliczne załączanie?
Komentarz
-
Komentarz